PROGRAM

U našem vrtiću vaspitno obrazovni rad se sprovodi po modelu A, uz korišćenje elemenata različitih sistema učenja. Polazne osnove predškolskog programa, modela A koji se razvija u predškolskoj ustanovi “Zašto-Zato” su:

 • Interaktivni način razvijanja programa
 • Individualizacija rada sa decom
 • Učenje kao konstrukcija znanja
 • Samostalnost i autonomija deteta kao centralne vrednosti
 • Kreativnost kao iznalaženje i produkcija novog i neobičnog u bilo kom domenu stvaranja
 • Unutrašnja motivacija kao osnov učenja na ranim uzrastima
 • Vaspitač kao kreator programa
 • Intenzivna saradnja sa okruženjem
 • Timski rad svih učesnika vaspitno-obrazovnog procesa

REDOVNI PROGRAM

 1. Program nege i vaspitanja dece uzrasta od 6 meseci do 3 godine.
 2. Program vaspitanja i obrazovanja dece uzrasta od 3 godine
  do uključivanja u program pripreme za školu.
 3. Pripremni predškolski program

DODATNE AKTIVNOSTI:

Pored aktivnosti koje su obuhvaćene osnovnim programom: Razvoj govora, Matematika, Okolina, Muzičko, Fizičko i Likovno, vrtić će prema potrebama i željama organizovati i dodatne programe.

KURSEVI ENGLESKOG ZA DECU

KAKO DECA DA NAUČE STRANI JEZIK?!

Nastava se izvodi po najnovijim međunarodno priznatim udžbenicima koji su obogaćeni audio materijalom kao i materijalom za interaktivne bele table, koje u velikoj meri pomažu učenicima da savladaju gradivo, koje je predstavljeno na jedan interesantan, dinamičan i savremen način. Nastava se izvodi na zabavan način uz upotrebu slika, raznih igara, muzike i ostalih aktivnosti koje na interesantan način deci približavaju jezik.
Mi cenimo Vašu investiciju u budućnost Vaše dece i naš cilj je da razvijemo dečje jezičke sposobnosti do maksimuma.
Ono što je izuzetno važno, je da su vaša deca u toku nastave aktivna, da ih podstičemo i motivišemo da govore na stranom jeziku, i da učenje dožive kao interesantnu, a ne dosadnu aktivnost.
Nastavu izvode diplomirani profesori engleskog i nemačkog jezika, sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom, a koji svoje znanje usavršavaju u zemlji i inostranstvu kroz razne stručne seminare, radionice i konsultacije.

O školi:

MERRYLAND je specijalizovana škola za učenje engleskog jezika, koja svojim polaznicima nudi: opšte, konverzacione, strukovne kurseve kao i pripremu za polaganje međunarodnih ispita. Kursevi su u skladu sa Zajedničkim Evropskim Okvirom (Common European Framework of Refererence for Languages). Nastavu izvode diplomirani profesori engleskog jezika sa višegodišnjim iskustvom u radu sa odraslima, koji svoje znanje usavršavaju u zemlji i inostranstvu.

Merryland škola Vam nudi mnogo:

 • Veliki izbor kurseva– vodimo vas od prvih koraka u učenju jezika do priprema za međunarodne ispite
 • Maksimalna prilagodljivost vašim zahtevima i ciljevima
 • Maksimalna prilagodljivost vašim zahtevima i ciljevima
 • Besplatna provera znanja
 • Sadržajno osmišljeni programi prožeti dugogodišnjim iskustvom u nastavi
 • Stručnost – svi naši profesori imaju dugogodišnje iskustvo u nastavi i prate savremene trendove u oblasti učenja jezika
 • Entuzijazam i predanost poslu
Centar za engleski jezik i prevodjenje

ŠKOLA KAPUERE

Capoeira (kapuera) je brazilski kulturološki fenomen, koji je u osnovi borilačka veština protkana akrobatikom, plesom, muzikom, pesmama, istorijom... Opasne borbene tehnike su sakrivene u lep i atraktivan akrobatski ples, praćen kapuera muzikom i pesmama na portugalskom jeziku koje govore o istoriji kapuere i Brazila uopšte. Autentični perkusioni instrumenti diriguju načinom i brzinom igranja u hodi (krugu); spora i lepa igra, bezazlena razmena udaraca, ili brza, energična i posve opasna igra puna akrobatskih elemenata. S obzirom na to da je nastala u siromašnim krajevima, kapuera se prvobitno praktikovala u svrhe samoodbrane, da bi kasnije evoluirala i u igru i ples, ali se i danas i te kako koristi i za samoodbranu.

Zašto je kapuera dobra za decu

Posebnu pažnju Kapuera posvećuje deci. Ona je naročito dobra za decu jer se kroz trening aktivira celo telo i samim tim se razvija koordinacija i motorika i stiče se kondicija i elastičnost. Za razliku od drugih sportova u kojima su zastupljeni stavovi i statične tehnike, lepota kapuere je u tome što se ništa ne radi šablonski već je zastupljena potpuna improvizacija, što kod dece razvija maštu, kreativnost i slobodu pokreta. Bitan element kapuere je i muzika, sviranje zanimljivih brazilskih instrumenata i pevanje na portugalskom jeziku čime deca postaju muzikalna, stiču osećaj za ritam i uče osnove portugalskog jezika. Takođe, u kapueri ne postoje takmičenja tako da deca sa lakoćom prihvataju i pobedu i poraz i time pored fizičkih sposobnosti razvijaju i emocionalnu inteligenciju. Zbog rada u kolektivu deca razvijaju sportski duh, a samim tim stiču i samopouzdanje i razvijaju toleranciju, što je iz našeg dosadašnjeg i dugogodišnjeg iskustva rada sa decom pokazalo da to ima uticaja i na koncentraciju, učenje i sveukupno ponašanje u školi, na časovima i izvan njih.

Škola Kapuere

ŠKOLICA PLESA

Zovemo se PLES&Co, a zbog "komplikovanog" naziva odazivamo se na Plesić:)
Da bi znali šta se deci svidja ili u kom sportu leži njihov talenat, dobro je da što više toga isprobaju, pre nego što se konačno opredele.
Na časovima deca će imati prilike da saznaju neke zanimljivosti i da nauče osnovne tehnike iz oblasti sledećih sportova: atletike, borenja,plivanja,gimnastike,ritmike,baleta pa i samog plesa...
Sa tim u vezi i naše tematske jedinice zvaće se:

Ples&Atletika ,Ples&Borenja itd.

Tematske jedinice se smenjuju na mesec dana u okviru kojih će deca saznati:

 • odakle potiče odredjeni sport
 • ko su njegovi najistaknutiji sportisti
 • koja se oprema koristi
 • koji su osnovni pokreti i kako se izvode
 • naučiće koreografiju na zadatu temu, kroz koju će prezentovati pokrete vezane za sport koji se obradjuje

Svi specifični casovi (sportski) biće obogaćeni raznim vežbama kao i dečijim plesićima, i to dinamikom da se mesecno nauče 3 koreografije.

ples & co

Program rekreativnog boravka dece

Programom rekreativnog boravka dece obuhvaćena su deca uzrasta od 4 godine do polaska u školu. On se realizuje 2 puta godišnje, u toku zimskih i letnjih meseci u trajanju od 7 do 10 dana. Kroz realizaciju ovog programa deci se omogućava kvalitetan boravak na svežem vazduhu, odgovarajuća fizička aktivnost, bogaćenje neposrednog iskustva o prirodi, razvijanje veština života u kolektivu u uslovima višednevnog odsustva iz porodice, osamostaljivanje i sl.

Dodatni rad sa decom

Kao dodatni oblici rada sa decom predškolskog uzrasta deci su na raspolaganju muzičke radionice i dečji hor, likovne i dramske radionce, posete pozorištima, bioskopima, muzejima i jednodnevni izleti.

GO KINDER

Vrtić Zašto Zato koristi inovativnu Go Kinder aplikaciju koja ne samo što u mnogome organizuje poslovanje vrtića, već i olakšava komunikaciju sa roditeljima. Pri upisu deteta u naš vrtić roditelj dobija pristup profilu svog deteta, preko kojeg moze pratiti sva obaveštenja, izveštaje, gledati slike i biti u toku sa svim dogadjanjima u vrtiću.

SARADNJA SA LOGOPEDOM

Govorno-jezički Edukativni centar Moj logoped je privatni logopedski centar koji pruža usluge: prevencije, dijagnostike, stimulacije i tretmana svih ranih razvojnih poremećaja, posebno poremećaja koji su vezani za govor i jezik.

Naš centar je prilagođen radu sa najmlađima (decom od 2 godine), decom predškolskog i školskog uzrasta, kao i tretmanima sa odraslima.

Opremljeni smo najsavremenijim raznovrsnim edukativnim materijalima koji nam služe kao potpora u radu sa decom. Sam enterijer je pored osećaja ugodnosti i prijatnosti, pažljivo i stručno osmišljen, obogaćen brojnim sadržajima zanimljivim detetu sa ciljem da bude podsticajan i stimulativan za razvoj vašeg deteta.

Našu ekipu čini tim logopeda, psihologa i stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom, izuzetnim preporukama kako struke, tako i samih roditelja.

Rajka Filipović
Dipl. Defektolog – logoped
Govorno-jezički Edukativni centar „Moj logoped“
Požeška 20, Banovo brdo
Tel: 063 538 107

STOMATOLOG VRTIĆA ZAŠTO ZATO

Vrtić Zašto Zato sarađuje organizuje preglede u saradnji sa stomatološkom ordinacijom koju vodi dr Sanja Milenkovic sa iskustvom od 10 godina rada u stomatologiji.
Redovan stomatološki pregled je najbolji način da sačuvate zdravlje zuba. Poželjno je da se stomatološki pregled za decu vrši do dva puta u toku godine, kako bi se na vreme sprečila pojava i razvoj bolesti zuba ili usne duplje.
U ordinaciji Sanja dent deca su pacijenti kojima se posvećuje naročita pažnja i vreme. Kroz igru učimo decu o pravilnoj nezi i pranju zuba. Naši mali pacijenti postali su naši drugari i uvek sa novom pričom, nagradom i pohvalom odlaze iz naše ordinacije.

SARADNJA SA FIZIJATROM

Centar za stopala Korekt je specijalistička ordinacija iz fizikalne medicine i rehabilitacije koja pruža:

- Kompletan pregled i dijagnostiku tela i stopala korišćenjem najsavremenije tehnologije
- Fizikalne procedure, korektivne vežbe, pasivno istezanje dece i odraslih, specijalne pakete vežbi.

Posebna pažnja se posvećuje deci u cilju ranog prepoznavanja deformiteta, njegove prevencije i korekcije napravljeni su određeni programi za njih. Prepoznali smo porast deformiteta kod dece u sve većem broju i u skladu sa tim smo napravili pakete korektivnih vežbi, adekvatne uloške za korekciju i prevenciju, i još mnogo toga. Naš predlog je da uradimo kratke preglede čitavog lokomotornog aparata i stopala (procene stanja) na osnovu kojih bi dijagnostikovali da li je deci potrebna korekcija u vidu vežbi i uložaka. Svako dete nakon pregleda dobija formu izveštaja sa savetima ukoliko je potrebna dalja terapija (detaljniji pregled, nošenje uložaka, korektivne vežbe i sl.)

ISHRANA I KETERING

Predškolski i školski uzrast kod dece je period koji je najbitniji za razvoj zdravih navika u ishrani. Kvalitetna ishrana deci obezbeđuje neophodne sastojke za sve procese koji se odvijaju u njhovom organizmu. Dobro zdravlje dece je gotovo nemoguće postići bez adekvatne tj. izbalansirane ishrane, jer samo ovakva ishrana koja sadrži sve neophodne sastojke pruža osnovu u zaštiti od bolesti. Izbalansirana i kvalitetna ishrana dece utiče na ispunjenje četiri neophodna uslova koji doprinose normalnom funkcionisanju organizma:

 1. Obezbeđuje i održava adekvatan nivo energije
 2. Omogućava održavanje pogodne telesne strukture i procesa – funkcije mišića, imunog sistema, čvrstine kostiju i snage
 3. Utiče na oporavak i razvoj svih sistema organa u organizmu
 4. Obezbeđuje dobro zdravlje usta i zuba…

Vrtić Zašto Zato sarađuje sa keteringom Mala Kujna koji se isključivo bavi pripremanjem hrane za decu. Više informacija o jelovniku i načinu pripreme hrane možete naći ovde: Mala Kujna

Praška 11
Banovo Brdo
11000 Beograd
Srbija

Radno vreme:
od 07:00h do 18:00h
ponedeljak-petak