PROGRAM

Naš vrtić je akreditovan od strane Ministarstva prosvete, te roditelji mogu koristiti subvencije grada Beograda. Na roditelju je da uzme odbijenicu državnog vrtića, a ostatak administracije vršimo mi. Dokumenta koja su potrebna za upis, možete naći OVDE.
U našem vrtiću vaspitno obrazovni rad se sprovodi po modelu A, uz korišćenje elemenata različitih sistema učenja. Polazne osnove predškolskog programa, modela A koji se razvija u predškolskoj ustanovi “Zašto-Zato” su:

 • Interaktivni način razvijanja programa
 • Individualizacija rada sa decom
 • Učenje kao konstrukcija znanja
 • Samostalnost i autonomija deteta kao centralne vrednosti
 • Kreativnost kao iznalaženje i produkcija novog i neobičnog u bilo kom domenu stvaranja
 • Unutrašnja motivacija kao osnov učenja na ranim uzrastima
 • Vaspitač kao kreator programa
 • Intenzivna saradnja sa okruženjem
 • Timski rad svih učesnika vaspitno-obrazovnog procesa

REDOVNI PROGRAM

 1. Program nege i vaspitanja dece uzrasta od 6 meseci do 3 godine.
 2. Program vaspitanja i obrazovanja dece uzrasta od 3 godine
  do uključivanja u program pripreme za školu.
 3. Pripremni predškolski program

DODATNE AKTIVNOSTI:

Pored aktivnosti koje su obuhvaćene osnovnim programom: Razvoj govora, Matematika, Okolina, Muzičko, Fizičko i Likovno, vrtić će prema potrebama i željama organizovati i dodatne programe.

KURSEVI ENGLESKOG ZA DECU

KAKO DECA DA NAUČE STRANI JEZIK?!

Nastava se izvodi po najnovijim međunarodno priznatim udžbenicima koji su obogaćeni audio materijalom kao i materijalom za interaktivne bele table, koje u velikoj meri pomažu učenicima da savladaju gradivo, koje je predstavljeno na jedan interesantan, dinamičan i savremen način. Nastava se izvodi na zabavan način uz upotrebu slika, raznih igara, muzike i ostalih aktivnosti koje na interesantan način deci približavaju jezik.
Mi cenimo Vašu investiciju u budućnost Vaše dece i naš cilj je da razvijemo dečje jezičke sposobnosti do maksimuma.
Ono što je izuzetno važno, je da su vaša deca u toku nastave aktivna, da ih podstičemo i motivišemo da govore na stranom jeziku, i da učenje dožive kao interesantnu, a ne dosadnu aktivnost.
Nastavu izvode diplomirani profesori engleskog i nemačkog jezika, sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom, a koji svoje znanje usavršavaju u zemlji i inostranstvu kroz razne stručne seminare, radionice i konsultacije.

O školi:

MERRYLAND je specijalizovana škola za učenje engleskog jezika, koja svojim polaznicima nudi: opšte, konverzacione, strukovne kurseve kao i pripremu za polaganje međunarodnih ispita. Kursevi su u skladu sa Zajedničkim Evropskim Okvirom (Common European Framework of Refererence for Languages). Nastavu izvode diplomirani profesori engleskog jezika sa višegodišnjim iskustvom u radu sa odraslima, koji svoje znanje usavršavaju u zemlji i inostranstvu.

Merryland škola Vam nudi mnogo:

 • Veliki izbor kurseva– vodimo vas od prvih koraka u učenju jezika do priprema za međunarodne ispite
 • Maksimalna prilagodljivost vašim zahtevima i ciljevima
 • Maksimalna prilagodljivost vašim zahtevima i ciljevima
 • Besplatna provera znanja
 • Sadržajno osmišljeni programi prožeti dugogodišnjim iskustvom u nastavi
 • Stručnost – svi naši profesori imaju dugogodišnje iskustvo u nastavi i prate savremene trendove u oblasti učenja jezika
 • Entuzijazam i predanost poslu
Centar za engleski jezik i prevodjenje

ŠKOLA KAPUERE

Capoeira (kapuera) je brazilski kulturološki fenomen, koji je u osnovi borilačka veština protkana akrobatikom, plesom, muzikom, pesmama, istorijom... Opasne borbene tehnike su sakrivene u lep i atraktivan akrobatski ples, praćen kapuera muzikom i pesmama na portugalskom jeziku koje govore o istoriji kapuere i Brazila uopšte. Autentični perkusioni instrumenti diriguju načinom i brzinom igranja u hodi (krugu); spora i lepa igra, bezazlena razmena udaraca, ili brza, energična i posve opasna igra puna akrobatskih elemenata. S obzirom na to da je nastala u siromašnim krajevima, kapuera se prvobitno praktikovala u svrhe samoodbrane, da bi kasnije evoluirala i u igru i ples, ali se i danas i te kako koristi i za samoodbranu.

Zašto je kapuera dobra za decu

Posebnu pažnju Kapuera posvećuje deci. Ona je naročito dobra za decu jer se kroz trening aktivira celo telo i samim tim se razvija koordinacija i motorika i stiče se kondicija i elastičnost. Za razliku od drugih sportova u kojima su zastupljeni stavovi i statične tehnike, lepota kapuere je u tome što se ništa ne radi šablonski već je zastupljena potpuna improvizacija, što kod dece razvija maštu, kreativnost i slobodu pokreta. Bitan element kapuere je i muzika, sviranje zanimljivih brazilskih instrumenata i pevanje na portugalskom jeziku čime deca postaju muzikalna, stiču osećaj za ritam i uče osnove portugalskog jezika. Takođe, u kapueri ne postoje takmičenja tako da deca sa lakoćom prihvataju i pobedu i poraz i time pored fizičkih sposobnosti razvijaju i emocionalnu inteligenciju. Zbog rada u kolektivu deca razvijaju sportski duh, a samim tim stiču i samopouzdanje i razvijaju toleranciju, što je iz našeg dosadašnjeg i dugogodišnjeg iskustva rada sa decom pokazalo da to ima uticaja i na koncentraciju, učenje i sveukupno ponašanje u školi, na časovima i izvan njih.

Škola Kapuere

ŠKOLICA PLESA

Zovemo se PLES&Co, a zbog "komplikovanog" naziva odazivamo se na Plesić:)
Da bi znali šta se deci svidja ili u kom sportu leži njihov talenat, dobro je da što više toga isprobaju, pre nego što se konačno opredele.
Na časovima deca će imati prilike da saznaju neke zanimljivosti i da nauče osnovne tehnike iz oblasti sledećih sportova: atletike, borenja,plivanja,gimnastike,ritmike,baleta pa i samog plesa...
Sa tim u vezi i naše tematske jedinice zvaće se:

Ples&Atletika ,Ples&Borenja itd.

Tematske jedinice se smenjuju na mesec dana u okviru kojih će deca saznati:

 • odakle potiče odredjeni sport
 • ko su njegovi najistaknutiji sportisti
 • koja se oprema koristi
 • koji su osnovni pokreti i kako se izvode
 • naučiće koreografiju na zadatu temu, kroz koju će prezentovati pokrete vezane za sport koji se obradjuje

Svi specifični casovi (sportski) biće obogaćeni raznim vežbama kao i dečijim plesićima, i to dinamikom da se mesecno nauče 3 koreografije.

ples & co

Program rekreativnog boravka dece

Programom rekreativnog boravka dece obuhvaćena su deca uzrasta od 4 godine do polaska u školu. On se realizuje 2 puta godišnje, u toku zimskih i letnjih meseci u trajanju od 7 do 10 dana. Kroz realizaciju ovog programa deci se omogućava kvalitetan boravak na svežem vazduhu, odgovarajuća fizička aktivnost, bogaćenje neposrednog iskustva o prirodi, razvijanje veština života u kolektivu u uslovima višednevnog odsustva iz porodice, osamostaljivanje i sl.

Dodatni rad sa decom

Kao dodatni oblici rada sa decom predškolskog uzrasta deci su na raspolaganju muzičke radionice i dečji hor, likovne i dramske radionce, posete pozorištima, bioskopima, muzejima i jednodnevni izleti.

GO KINDER

Vrtić Zašto Zato koristi inovativnu Go Kinder aplikaciju koja ne samo što u mnogome organizuje poslovanje vrtića, već i olakšava komunikaciju sa roditeljima. Pri upisu deteta u naš vrtić roditelj dobija pristup profilu svog deteta, preko kojeg moze pratiti sva obaveštenja, izveštaje, gledati slike i biti u toku sa svim dogadjanjima u vrtiću.

SARADNJA SA LOGOPEDOM

Logopedsko-edukativni centar “Korakom do reci” je centar gde od strucnog lica, logopeda, a koji je i reedukatora psihomotorike dobijate strucnu pomoc. Logoped radi na proceni, planiranju i sprovodjenju tretmana. Nas rad je usmeren na individualni rad (dete-terapeut), kao i na savetovni rad sa roditeljima,koji su važna karika u našem odnosu i radu. Nastojimo da podupremo sve aspekte dečjeg razvoja,i da iz njih izvučemo maksimum. Sarađujemo i sa drugim stručnim licima defektolozima,psiholozima,pedagozima,jer nam multidisciplinaran pristup omogućava da na najbolji način pomognemo deci,koji je pomoć potrebna.

Ivana Đorđević

Dipl. Defektolog master logoped
Reedukator psihomotorike

STOMATOLOG VRTIĆA ZAŠTO ZATO

Vrtić Zašto Zato sarađuje organizuje preglede u saradnji sa stomatološkom ordinacijom koju vodi dr Sanja Milenkovic sa iskustvom od 10 godina rada u stomatologiji.
Redovan stomatološki pregled je najbolji način da sačuvate zdravlje zuba. Poželjno je da se stomatološki pregled za decu vrši do dva puta u toku godine, kako bi se na vreme sprečila pojava i razvoj bolesti zuba ili usne duplje.
U ordinaciji Sanja dent deca su pacijenti kojima se posvećuje naročita pažnja i vreme. Kroz igru učimo decu o pravilnoj nezi i pranju zuba. Naši mali pacijenti postali su naši drugari i uvek sa novom pričom, nagradom i pohvalom odlaze iz naše ordinacije.

SARADNJA SA FIZIJATROM

Centar za stopala Korekt je specijalistička ordinacija iz fizikalne medicine i rehabilitacije koja pruža:

- Kompletan pregled i dijagnostiku tela i stopala korišćenjem najsavremenije tehnologije
- Fizikalne procedure, korektivne vežbe, pasivno istezanje dece i odraslih, specijalne pakete vežbi.

Posebna pažnja se posvećuje deci u cilju ranog prepoznavanja deformiteta, njegove prevencije i korekcije napravljeni su određeni programi za njih. Prepoznali smo porast deformiteta kod dece u sve većem broju i u skladu sa tim smo napravili pakete korektivnih vežbi, adekvatne uloške za korekciju i prevenciju, i još mnogo toga. Naš predlog je da uradimo kratke preglede čitavog lokomotornog aparata i stopala (procene stanja) na osnovu kojih bi dijagnostikovali da li je deci potrebna korekcija u vidu vežbi i uložaka. Svako dete nakon pregleda dobija formu izveštaja sa savetima ukoliko je potrebna dalja terapija (detaljniji pregled, nošenje uložaka, korektivne vežbe i sl.)

RADIONICE

Vrtić „Zašto-Zato“ se dodatno bavi dečjim usavršavanjem, kooperativnošću i interakcijom među decom kroz kreativne i edukativne radionice.

O čemu je reč?!

Reč je o radionicama koje su namenjene deci uzrasta od 4 godine do 10 godina. Sva deca su dobrodošla, kako naši stalni stanovnici, tako i deca iz drugih vrtića/škola. Dobrodošli su svi koji žele da se usavršavaju, pospešuju svoje predispozicije, ambicije uz stručni kadar našeg vrtića (i uz povremeno prisustvovanje ljudi iz različitih oblasti/profesija u skladu sa odabranom radionicom (lekari, piloti, šahisti, kuvari, pevači i slično).

Radionice se održavaju vikendom u prostorijama vrtića „Zašto-Zato“, u vremenskom periodu od 9:00h-13:00h. Materijal obezbeđuje vrtić, kao i voćnu užinu tokom boravka u vrtiću. Vreme trajanja radionice zavisi od teme, broja dece i slično. Roditelji su uvek unapred obavešteni o svemu.

PIDŽAMA ŽURKA

Svakog poslednjeg petka u mesecu naš vrtić otvara vrata nakon radnog vremena za naše pidžamerose. Od 19.00h, počinje žurka, deca se okupljaju i nakon kratke igre dobrodošlice, uz pomoć vaspitača sama spremaju večeru, nakon čega sledi zabavni program, a naši dragi vaspitači svaki put osmisle nesto novo i zanimljivo. Nakon zabavne igre sledi pažljivo odabran dugometražni dečiji film, nakon čega je vreme za spavanje. Sledećeg jutra nakon doručka, deca provode vreme napolju opet uz neku osmišljenu fizičku aktivnost, razgibavanje, kratko takmičenje u formi poligona ili se jednostavno osmisli igra napolju. Deca se ispraćaju do 11h uz facepainting, naravno svaki put presrećna zbog sjajnog druženja sa drugarima. Pidžama žurka nije važna samo zbog dobre zabave za Vaše dete, već je jako bitna u procesu osamostaljivanja i pripreme za rekreativne nastave koje organizujemo već u vrtiću za uzrast od 4+ godine. Naravno da decu rekreativne nastave čekaju i u školi, tako da je pidžama žurka odličan prvi korak i dobra priprema za sva odvajanja od roditelja koja čekaju decu tokom školovanja.

ISHRANA I KETERING

Predškolski i školski uzrast kod dece je period koji je najbitniji za razvoj zdravih navika u ishrani. Kvalitetna ishrana deci obezbeđuje neophodne sastojke za sve procese koji se odvijaju u njhovom organizmu. Dobro zdravlje dece je gotovo nemoguće postići bez adekvatne tj. izbalansirane ishrane, jer samo ovakva ishrana koja sadrži sve neophodne sastojke pruža osnovu u zaštiti od bolesti. Izbalansirana i kvalitetna ishrana dece utiče na ispunjenje četiri neophodna uslova koji doprinose normalnom funkcionisanju organizma:

 1. Obezbeđuje i održava adekvatan nivo energije
 2. Omogućava održavanje pogodne telesne strukture i procesa – funkcije mišića, imunog sistema, čvrstine kostiju i snage
 3. Utiče na oporavak i razvoj svih sistema organa u organizmu
 4. Obezbeđuje dobro zdravlje usta i zuba…

Vrtić Zašto Zato sarađuje sa keteringom Mala Kujna koji se isključivo bavi pripremanjem hrane za decu. Više informacija o jelovniku i načinu pripreme hrane možete naći ovde: Mala Kujna
Primer nedeljnog jelovnika možete videti ovde: Jelovnik

Praška 11
Banovo Brdo
11000 Beograd
Srbija

Radno vreme:
od 07:00h do 18:00h
ponedeljak-petak